Kuchyně je srdcem domova. Zde se připravují jídla, trávíme čas se svými příbuznými, hovoříme Musí být funkční a estetická. Při jejím zařizování bychom měli dodržovat zásady ergonomie. Pro pohodlí kuchyňských prací jsou rozhodující: správné uspořádání nábytku a domácích spotřebičů tak, aby bylo vše po ruce. Důležitá je také výška pracovní desky a dřezu. Kuchyně by měla být řádně osvětlena – závěsná lampa a doplňkové osvětlení mezi horní a dolní skříňkou.
Nábytek standardní nebo na zakázku
Výběr kuchyňského nábytku je obrovský – barvy a velikost lze přizpůsobit potřebám a velikosti kuchyně. Cenově dostupné jsou hotové kuchyňské soupravy s různým počtem skříněk –
obvykle od 4 do 8. Vhodný je také nábytek na míru, který lze přizpůsobit i do místnosti neobvyklých rozměrů. Důležité však je, aby vybavení kuchyně splňovalo očekávání bydlících.
Domácí spotřebiče
Je těžké si představit skladování potravin a vaření bez domácích spotřebičů. Chladnička a sporák nemohou stát vedle sebe. Proto je nutné rozdělit rozložení kuchyňského vybavení na oblast přípravy a skladování. Užitečná je také myčka nádobí a takzvané malé domácí spotřebiče, včetně kuchyňského robotu, kávovaru a toustovače.
Skladování nádobí, hrnců a příborů
Hrnce a pánve se nejlépe skladují ve spodní skříni a nádobí, šálky / sklenice v horní skříňce. Ideálním místem k uskladnění příborů je šuplík. Měly by být odděleny v organizátoru. Díky němu je snazší udržovat pořádek.
Vaření je velkým potěšením, pokud vám kuchyňské vybavení usnadňuje práci. V menší kuchyni se doporučuje použít závěsné skříňky, jelikož nezabírají místo na podlaze a usnadňují udržování pořádku v této místnosti.